Positivity is a choice – Affirmaties 


De beste wensen voor 2022. Ik gun je niet alleen de beste wensen namens ons team, maar ik wens ze ook voor jou aan jezelf!
 

Huh? Denk je nu misschien. Waar heeft Ur het nu weer over?!

In deze blog vertel ik je alles over affirmaties (…of op z’n Engels ‘affirmations’ 😉).

Wat zijn affirmaties?
Letterlijk betekent affirmatie ‘bevestiging’.  Affirmaties zijn  korte positieve zinnetjes die je tegen jezelf in herhaling zegt en die jou kracht geven. Ze vormen een zelfbevestiging.

Door de affirmaties tegen jezelf uit te spreken, in gedachten of bijvoorbeeld hardop tegen je spiegelbeeld, kom je op een zogenoemde ‘positieve frequentie’. Door middel van deze positieve gedachten en gevoelens kan je weer zaken ‘manifesteren’. Wat is manifesteren? Heel kort gezegd is dat je je gedachtes werkelijkheid laat worden.  

 

Affirmaties helpen jou om een negatieve gedachtegang te doorbreken. Ook helpen ze om gevoelens van angst en schaamte te verminderen.
 

Dit wordt ook wel de Law of Attraction genoemd: met gedachten en gevoelens bepaalde dingen als een magneet naar je toe trekken. 

 

Probeer het! 

Ik hoor je denken…’Wat een zweverig geklets, maar daar geloof ik niet in’. Toch wil ik je vragen om het eens aan de slag te gaan met positieve affirmaties.  

 

In de cognitieve gedragstherapie zijn affirmaties één van de meest onderzochte en gebruikte manieren om negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten.   

Ik ben ervan overtuigd dat het werkt. 

 

Geloof je er niet in of twijfel je? Dat kan, maar probeer het een maand en ik weet zeker dat je positiever gestemd bent.
Ik geloof namelijk in de kracht van herhaling, dat is met training, voeding en dus ook een positieve mindset.

Wat doe je als ik je zeg om niet aan een roze olifant te denken? …Juist! Je ziet ze direct voorbijlopen. Zo gaat het ook met je gedachtes.  

Alles wat je aandacht geeft groeit, dus ook je positieve mindset. En wat denk je dat beter voor je is om met een goed gevoel in het leven te staan? Gedachten als ‘ik ben het niet waard’ of ‘ik ben dik’ of zijn dat juist overtuigingen zoals ‘ik ben het waard om goed voor mezelf te zorgen’ en ‘ik bereik met plezier mijn doelstellingen voor gewichtsverlies’? 

 

Hoe pas je affirmations toe? 

Er zijn verschillende manieren om aan de slag te gaan met affirmaties.
Een klassiek voorbeeld is ze hardop tegen jezelf zeggen in de spiegel, maar je kan ze ook gewoon opschrijven. Ook kan je ze tijdens een meditatie als een mantra opzeggen. 

Eigenlijk maakt het niet uit, als het maar op een manier is die bij je past.  

 

Vind je het moeilijk om affirmaties tegen jezelf in de spiegel te zeggen? Dan kan je beginnen met ze op te schrijven. Je kan ook ze gewoon zeggen.
Hoe dan ook: de kracht van herhaling maakt het makkelijker en zorgt dat ze werken. 

 

Voorbeelden van affirmaties 

Een affirmatie begint vaak met het woordje ‘ik’. Dit maakt dat je je focust je op jezelf, jouw kwaliteiten en jouw energie. 

Cliënten die Personal Training volgen bij Move2Ur laat ik vaak de affirmatie uitspreken ‘Ik ben goed zoals ik ben’ 

 

Sommige mensen kunnen dit in eerste instantie niet of vinden het echt moeilijk, maar oefening baart kunst!
 

Een aantal andere voorbeelden van effectieve affirmaties zijn:
 

  • Ik laat het los waar ik geen invloed op heb 
  • Ik ben geluk en liefde waard 
  • Ik ben veerkrachtig en kan alles aan 
  • Ik heb controle over mijn eetgedrag 
  • Ik heb controle over mijn gedachtes
     

Bedenk je hierbij ook dat we voor onszelf vaak veel zijn strenger zijn dan voor onze naasten. Vind je het (om welke reden dan ook) heel moeilijk om te werken met affirmaties? Schrijf dan eens een brief naar je jongere ik. Wat vond je allemaal leuk en goed aan jezelf? Want die jongere ik ben jij en je bent ook nu nog steeds al het goeds en leuks van toen. 

 

Welke affirmaties helpen jou? 

Welke affirmaties denk jij dat jou kunnen helpen? Of zeg je er al 1 of meerdere dagelijks?

Ik vind het leuk als je me het laat weten met een reactie op deze blog. Dat kan via de mail of door een reactie te plaatsen onder de social media post bij deze blog. Een dm sturen mag natuurlijk ook.

Wil je graag gaan werken met affirmaties, maar heb je extra hulp nodig?
Laat het me dan ook gerust weten. Ik help je graag!