Digitaal Coaching: je leefstijl veranderen door te plannen en vooruit te kijken!

In de vorige nieuwsbrief van Move2Ur vertelde ik je al wat meer over mijn eerste stappen en kleine succesjes in het traject met Digitaal Coaching van Urmila. Inmiddels zijn we een paar weken verder en ook nu zal ik je wat meer vertellen over mijn ervaringen tot nu toe. Hiermee hoop ik jou ook te inspireren om te beginnen (of verder te gaan) met het ontwikkelen van een gezonde leefstijl.

Ups & downs, maar niet opgeven

Toen ik enkele weken gelden startte met coaching dacht ik snel resultaten te kunnen boeken. Nu na een aantal weken realiseer ik me dat het veranderen van mijn leefstijl meer tijd nodig heeft dan ik me voorgenomen had. Er zijn hierin ups en downs, makkelijke en moeilijkere tijden en andere uitdagingen. Heb jij dit ook? Dan is het belangrijk dat je volhoudt en je herpakt als dat nodig is. Dat je leert van de momenten waarop het ‘even misging’ en het de volgende keer anders aanpakt. Dat lukt mij steeds beter!

Die ups en downs zie ik terug in mijn gewicht. Het liefst stap ik natuurlijk iedere week op de weegschaal en zijn er dan kilo’s vanaf. Helaas was dat voor mij de laatste weken niet steeds het geval. Dan was er weer wat af, en dan was er weer wat aan. Hoe frustrerend ook, ik zie en merk nu veel beter dat dat écht komt door de energie die ik er zelf in steek om kilo’s te verliezen. Het gaat dan om de energie die ik steek ik sporten en meer bewegen en ook om de energie die ik stop in maaltijden plannen, vooruitkijken in mijn agenda en de juiste boodschappen te doen. Het loont om hier moeite voor te doen. Hoe langzaam het ook gaat, ik verlies wel gewicht en mijn lijf komt beter in vorm!

Plannen en vooruitkijken
Plannen (en deze uitvoeren) zorgen voor succes. Urmila helpt me hier via de app enorm bij met checks en advies. Een tip is om wekelijks 1 á 2 momenten te nemen waarop je je maaltijden voor de dagen daarna inplant en precies daarvoor een boodschappenlijstje maakt. (Ken je de mealplanner van Fit Food Company al? Je kan deze hier downloaden https://www.fitfoodcompany.nl/gratis-downloads/, superhandig!). Als je het dan ook meteen op de app invult zie je van tevoren wat qua voedingsstoffen en calorieën wel en geen goede keuzes zijn en je kunt je menu daarop aan te passen.
En weet je dat je op een dag buiten de deur gaat eten? Zorg dat dan je buiten die maaltijd om altijd voldoende fruit en groenten eet. Neem desnoods zakjes snackgroenten mee. Dan heb je dat in ieder geval vast gehad. Ben je bang dat je bij een avondje uit te veel gaat eten? Eet dan thuis vast wat gezonde groenten. Dan is je maag vast wat gevuld en heb je later minder trek in ongezonde dingen.

Sporten en bewegen
Plan je sport- en beweegmomenten ook gedurende dag en week in. Doe dit voor jezelf en laat je niet leiden door wat je sportmaatje wel of niet doet. Neem hier de tijd voor, het helpt echt! Je werkt in kleine ‘behapbare’ stukjes naar jouw einddoel toe en je vergroot je kans op succes. Ook zorg je dat je een goed dagritme houdt in deze rare tijd en je blijft minder snel op de bank hangen als het buiten koud is.

Een gezonde relatie met eten houden
Een valkuil voor mij is dat ik op ging zien tegen sociale gelegenheden. Hier wil ik jou graag voor behoeden. Op het gegeven moment vond ik het lastig worden om bij andere mensen te gaan eten of bijvoorbeeld uit eten te gaan. Dit omdat ik dan niet precies in de hand heb wat ik voorgeschoteld krijg. Dat ging me frustreren, kon niet genieten en ik ging dingen afzeggen en vermijden. Daar ging ik me dan weer rot en ellendig over voelen en dan greep ik naar ongezonde dingen. Super zonde! Een oplossing die ik hanteer hiervoor is om ‘snoepmomenten’ ook in te plannen en dan het menu van de rest van de dag daaropaan te passen. Een ander voornemen is om me niet té veel te laten leiden door het getal op de weegschaal. Hier zit bij mij nou eenmaal schommeling in, maar zolang er uiteindelijk wel een dalende lijn in zit is het voor mij goed.  Afvallen mag nooit een obsessie worden.

Blijven bewegen
Nu we weer gedeeltelijk in lockdown zitten en het weer buiten koud en kil wordt, ga ik er extra op letten dat ik behalve gezond eten ook voldoende blijf bewegen. Dus niet alleen op gezette uren sporten, maar ook gedurende de rest van de dag meer actief te zijn. De fiets in plaats van de auto te pakken, blokjes om en wandelingen te maken en wat vaker weg te lopen van mijn werkplek. De Move2Ur Beweeg Challenge die komende week (vanaf maandag 19 oktober) plaatsvindt gaat daar extra bij helpen! Doe je ook mee? Check snel Urmila’s nieuwste blog op haar site voor info en details.

Is Digitaal Coaching ook wat voor jou?
Wil jij jouw leefstijl en gewoontes ook aanpassen en wil je meer weten over het digitale (voedings) coaching traject van Move2Ur? Neem dan contact op met Urmila, ze vertelt je er graag alles over!