Digitaal Coaching: ik wil me weer fit en sterk voelen!

lisanne marrakech

Wat is Digitaal Coaching?

Zoals Urmila zelf zegt: ‘Digitaal Coaching is een personal trainer (PT) in een app!’. Deze PT kijkt gedurende 3 maanden mee met wat jij eet en hoeveel jij beweegt. Door het stellen van vragen en het geven van tips via WhatsApp helpt het team van Move2Ur (Urmila ter Wielen en Jenneke van Egdom) jou om gezonde keuzes te maken en jouw leefstijl te verbeteren. Superhandig!

Je start met een intake en krijgt instructies om de apps die jou gaan helpen in dit traject te downloaden. Je stelt onder andere in wat je op dat moment weegt en bespreekt met jouw trainer wat jouw doelen zijn. Dit kan bijvoorbeeld afvallen zijn, maar ook aankomen of gewoon gezondere keuzes leren te maken.

Elke dag vul je op de apps in wat je wanneer eet en ook hou je bij hoeveel je beweegt. Op de achtergrond kunnen de trainers dit ook zien en jou bijsturen waar nodig. Heb je meer vragen of is iets je niet duidelijk? Dan kun je gewoon even een appje sturen, je krijgt dan zo snel mogelijk een antwoord of advies! Écht heel fijn, elke dag kijkt er iemand met je mee en je hoeft niet te wachten tot een eerstvolgende training. Ook als je niet sport bij Move2Ur of de fitnessclub kan je gewoon meedoen met Digitaal Coaching!

Ja maar jij bent toch helemaal niet te dik?!

Dat hoor ik regelmatig van mensen als ik ze vertel dat ik ‘op mijn eten let’. Ik heb inderdaad niet echt overgewicht, maar toch zitten mijn kleren niet meer lekker en voelde ik me niet lekker in mijn lijf.
Een oplossing is om grotere maten kleding te gaan kopen, maar mijn idee is dat ik beter nu in kan grijpen en mezelf betere gewoontes aan kan leren, dan over bijvoorbeeld een paar jaar als de weg naar een voor mij ideaal gewicht misschien wel veel langer is.

Daarnaast zit overgewicht in mijn familie en vanwege gezondheidsredenen wil ik voorkomen dat ik daar zelf ook mee te maken krijg. Ook ben ik zelfstandig ondernemer en ben ik er 100% van overtuigd dat een fit lijf en een positieve instelling helpt om ook daarin positieve resultaten te boeken. Zo heeft iedereen natuurlijk zijn eigen reden om aan Digitaal Coaching mee te doen.

De eerste stappen en succesjes

Ik ben nu ongeveer 2,5 week bezig met het traject en 1 keer in de week weeg ik me. Qua kilo’s ben ik nog niet veel kwijt, maar ik merk al wel dat ik me lichter voel. Misschien is dat op dit moment meer mentaal omdat ik weet dat ik actie onderneem en (letterlijk en figuurlijk!) mijn beste beentje voor zet…hopelijk laten de weegschaal en mijn kleren het resultaat ook snel zien!

Omdat ik al langere tijd geïnteresseerd ben in juiste voeding en keuzes weet ik al veel over goede producten en beweegnormen, maar ook ik raak hier soms de weg in kwijt en heb ik het nodig dat er iemand met me mee kijkt.

Voor iedereen is de startsituatie en het verloop van het traject natuurlijk anders, maar hier wat meer over enkele lessen die ik in de laatste weken leerde:

  • Ik realiseer me door het gebruik van de apps nu meer dan ooit dat ik een echte emotie eter ben. Zit iets tegen, kibbel ik met mijn vriend of heb ik stress? Dan grijp ik het liefst naar een flinke reep chocolade. Door me hier bewust van te zijn kan ik op dit soort momenten makkelijke steng voor mezelf zijn. Ik ga dan bijvoorbeeld sporten, een blokje om lopen of fietsen of neem een stuk fruit als snack.
  • Ook ben ik me er veel bewuster van dat ik goed ben in ‘snaaien’ en dit doe ik nu bijna niet meer. Voorheen at ik bijvoorbeeld bijna zonder het me te realiseren de koekjes bij de thee, bood iemand me iets lekker aan dan zei ik nooit nee of dronk ik in plaats van zwarte koffie eerder cappuccino met melk. Het is makkelijk om te denken ‘oh het is maar een klein koekje’ of ‘zoveel calorieën zijn dat nou ook weer niet, dat kan nog wel’, maar alle kleine beetjes worden samen uiteindelijk ook veel. Hier heb ik nu veel meer inzicht in.
  • Ik vind het moeilijk om makkelijke en goede producten en recepten te vinden die ik als tussendoortje mee kan nemen als ik op kantoor zit of onderweg ben. Voorheen reed ik dan bijna altijd naar de supermarkt en haalde ik kant en klare producten die volgens de verpakking gezond zijn. Helaas zijn producten die door de fabrikant gezond genoemd worden dat lang niet altijd 😊. Ook kan je te veel eten van de juiste producten. Gedurende het traject leer ik wat ik beter wél kan nemen en hoe groot die porties dan moeten zijn.
  • Omdat ik graag actief ben en sport nam ik vaak een extra boterham of vond ik dat ik die chips ’s avonds echt wel mocht, ik had bovendien al hard gesport die dag…maar zonder het me te realiseren at ik in een mum van tijd die verbrande calorieën er gewoon weer aan en at ik alsnog te veel om af te kunnen vallen of op gewicht te blijven…zonde!
  • Ik leer om mijn eten beter over de dag te verdelen. Een ontbijt moet bijvoorbeeld echt een fatsoenlijk ontbijt zijn. Zo zijn yoghurtdrink en een banaan niet voldoende om de dag mee te starten, er moet iets met een ‘bite’ bij zitten. Het heeft geen zin om gedurende de dag heel weinig te eten en vervolgens bij het avondeten helemaal los te gaan. Door eetmomenten en calorieën te verdelen over de dag voorkom je dat je honger krijgt en alsnog ‘slechte’ producten gaat eten.

En nu door!

Hoewel het getal op de weegschaal niet ‘alles’ is, heb ik mezelf wel wat beloningen beloofd die niets met eten te maken hebben. Steeds als ik een bepaald gewicht bereik mag ik voor mezelf iets kopen of regelen wat ik normaal niet zo snel voor mezelf zou doen, van het boeken een heerlijke massage tot over een paar maanden uitgebreid shoppen.

Ik hoop dat ik ook jou inspireer. In de volgende nieuwsbrief lees je weer een update van me!

Wil jij jouw leefstijl en gewoontes ook aanpassen en wil je meer weten over het digitale (voedings) coaching traject van Move2Ur? Neem dan contact op met Urmila, ze vertelt je er graag alles over!