De voor- en nadelen van fruit en groente smoothies 

 

De zomer is voorbij! We hebben met z’n allen ontzettend genoten van het (meestal 😉) mooie weer. Wie weet ben je lekker op vakantie geweest?

De kans is groot dat je de laatste maanden wat betreft jouw eetkeuzes de touwtjes hebt laten vieren.
Nu begint het zogenaamde ‘gewone leven’ weer en gaan we massaal op de gezonde toer. Helemaal top natuurlijk…maar bedenk je goed hoe je dat aan gaat pakken.

Ik zeg het overal en dus ook hier: vermijd diëten en richt je op een gezonde leefstijl voor altijd.
Snelle oplossingen en duurzame quick fixes bestaan niet. Onder andere (detox) sapkuren zijn vooral duur en brengen geen veranderingen die je op lange termijn helpen. 

Maar zijn alle smoothies en sapjes dan gelijk slecht voor je? Mijn antwoord: ‘Nee!’ 

In deze blog licht ik graag mijn antwoord op de veel gestelde vraag op smoothies wel of niet gezond zijn toe. Lees snel verder! 

Ten eerste is het heel belangrijk dat je weet wat er in jouw smoothie zit. Ik ben dus ook een echte voorstander van zelf maken en niet van kant- en klaar kopen in de winkel. In de versies uit de winkel zitten vaak veel (verborgen) suikers en toevoegingen die eerder kwaad dan goed doen. 

Ten tweede is het belangrijk dat je je realiseert dat in de meeste smoothies meer fruit zit dan de hoeveelheid die je normaal op een dag zou eten en nodig hebt.
Ik adviseer een dagelijkse hoeveelheid fruit van 200 gram, maar de kans is dat je door smoothies op veel meer uitkomt.
Heb je moeite om dagelijks aan die 200 gram te komen? Dan adviseer ik je juist om lekker smoothies te maken. Je drinkt deze namelijk makkelijk weg én je krijgt de juiste voedingsstoffen binnen. Ook is het een makkelijke oplossing als je door bijvoorbeeld werk weinig tijd hebt om uitgebreid fruit te eten. Je kan ze makkelijk voorbereiden en vooraf maken, want de meeste smoothies en sapjes blijven in de koelkast 3 dagen goed. 

Ik ben dus niet per se tegen fruit smoothies, maar ik ben wel een grotere voorstander van groente smoothies. Dit omdat de meesten mensen meer moeite hebben om aan de dagelijkse (minimale) hoeveelheid van 250 gram groente te komen.  Mijn persoonlijke voorkeur is zelfs 400 gram groente per dag. Groene smoothies zien er vaak minder lekker uit, maar probeer er eens verschillende te maken! Dan zul je merken dat hier ook echt heerlijke versies van zijn.   

Het kan zo zijn dat als je een fruit smoothie of een groene smoothie met veel fruit je bloedsuikerspiegel snel kan laten stijgen, waardoor je sneller eetbuien krijgt en eerder zin krijgt om te snaaien. Je kan dit voorkomen met de volgende tips:

  • Rustig drinken 
  • Voeg water, zuivel en/of noten toe 
  • Maak de smoothie wat dikker zodat er stukjes inzitten die je moet kauwen. 

 Smoothies zijn makkelijker verteerbaar en zorgen voor een lagere verzadiging, je hebt door ze te drinken dus minder snel het gevoel van een volle maag . Aan de ene kant fijn, maar aan de andere kant heb je wel weer sneller trek of zelfs honger dan wanneer de stuks fruit los zou eten.  

Door het blenden van fruit en groenten worden de vezels worden meer gemalen en deze doen daardoor ook minder voor je lijf. Wist je dat fruitvezels ervoor zorgen dat vet beter verbrand? Heb je dus de tijd of mogelijkheid om je fruit gewoon te eten in plaats er een smoothie van te maken, dan is dat wat dat betreft de beste keuze.  

Krijg jij door het lezen van deze blog ook zin in een smoothie? Check dan ook eens deze link naar een heerlijke smoothie met appel, munt en aardbeien: https://www.instagram.com/p/CR3TxQMqIxR/