BLOG: Schermtijd halveren – Ineens heb je tijd over!

Als je een drukke agenda hebt en misschien ook wel een gezin, dan heb je al snel het gevoel dat er weinig tot geen ruimte is voor nieuwe ideeën of activiteiten.

Maar niets is minder waar!

Ik ging namelijk eens kijken wat mijn dagelijkse schermtijd op mijn telefoon is en schrok.
Volgens de gegevens van mijn mobiel staar ik er elke dag zo’n 5.25 uur naar!

Tegen mijn gezin (en dus ook mezelf) zeg ik dat dat allemaal voor ‘werk’ is (ik tik deze blog bijvoorbeeld ook in WhatsApp), maar eigenlijk weet iedereen wel beter.

Afgelopen week drong het tot me door.
Door efficiënter te werken én door mijn schermtijd te halveren door niet alsmaar op social media te zitten, kan ik zo’n 2.5 uur tijd per dag besparen. En de uren die ik daarmee win, kan ik gebruiken om nuttige dingen te doen of misschien zelfs iets écht leuks!

Als jij je schermtijd gaat checken, weet ik zeker dat jij net als ik kostbare tijd aan het verspillen bent. Dat betekent ook dat jij net als ik heel eenvoudig tijd vrij kunt maken voor al die dingen waar je normaal niet aan toe komt!

Veel ouders die ik ken, houden de schermtijd van hun kinderen in de gaten. Dus waarom niet ook voor jezelf?

 

Hoe zoek je je schermtijd op?

Dat verschilt per telefoon, hierbij de instructies voor Apple telefoons en degenen die werken op Android.

iOS

Bij Apple-producten met iOS kan je makkelijk achterhalen wat je schermtijd is. De schermtijdfunctie staat namelijk standaard geïnstalleerd op je telefoon of tablet. Sterker nog; iedere maandag krijgen mensen met Apple telefoons standaard een pushbericht over hun schermtijd!
Wil je tussendoor weten wat je schermtijd is? Dan kan dat via ‘Instellingen -> Schermtijd’.

Android

Bij Android smartphones, zoals Samsung of Huawei, wordt je schermtijd niet automatisch bijgehouden. Je kan hier wel een app voor downloaden via Play Store. Dit is vrij gemakkelijk. Typ in de Play Store het woord ‘schermtijd’ in, en je ziet direct verschillende opties.

Gezonde voordelen van minder schermtijd

Ben je nog niet overtuigd omdat je veel tijd wint door minder schermtijd? Denk dan ook eens aan de lichamelijke en mentale voordelen die het biedt!

Zo krijgen mensen die uren naar schermen turen snel last van droge ogen, pijn in nek en schouders, overbelasting van hun duim (swipen) of van hun pols en ze krijgen over het algemeen weinig beweging.

Mentale effecten van onze schermverslaving zijn depressiviteit, slaapgebrek, minder focus en overprikkeld raken.

Reden genoeg om mijn nieuwste challenge aan te gaan, want dit soort klachten wil je toch niet?!

Ik daag je uit om je schermtijd te halveren

Kom, check nu de instellingen op je telefoon en doe mee met de challenge: SCHERMTIJD HALVEREN!

Lukt halveren je niet? Verminder dan zo veel mogelijk.

Vind je het leuk om jouw begin en resultaten met me te delen? Stuur me dan een bericht met jouw starttijd, de uitdagingen door de weken heen én natuurlijk het eindresultaat.

Je mag dit natuurlijk ook delen op social media, tag me dan op Instagram met @urmila.r18.
(Maar let op, dit telt mee in je resultaten 😉).

Weet je waar ik ook benieuwd naar ben? Naar wat je haat doen met de tijd die je straks over hebt!
Echt relaxen, sporten, je maaltijden preppen, je huis opruimen of bijvoorbeeld die studie die al even op je ligt te wachten??