BALANS – INSPANNING VS. ONTSPANNING

Het blijft een lastig iets, ontspannen.

Veel van ons zijn in ons dagelijkse leven zo druk bezig en rennen van hot naar her. Zo druk dat we alsnog ‘nuttige’ dingen zoeken om te doen op het moment dat er even geen haast is of als er even niets (belangrijks) op de planning staat. Of het nu gaat om een uurtje, een halve dag of een weekend. We zijn dan simpelweg té onrustig om te ontspannen.

Maar weet je, juist als je druk bent en je moeite hebt met spanning te laten gaan, is het nog belangrijker om bewust te gaan ontspannen!

Met bewust bedoel ik dat je ontspanning inplant in jouw agenda en dat je leert prioriteiten te stellen. En die prioriteiten zijn niet altijd werk of klusjes die er gedaan moeten worden.

Een mooi voorbeeld:

Zelf had ik drie heftige weken, het was erg druk. Zo druk dat ik nog meer bewust moest plannen dan in normaal al doe.

Eén van de dingen die in mijn vaste weekplanning staat, is 3 uur per week werken aan een gaaf project waar ik mee bezig ben.
Ik werk er hard aan, maar ik moet zeggen dat dit project me meer tijd kost dan ik vooraf had gedacht waardoor het langer duurt voordat ik het af heb. (Binnenkort vertel ik je hier meer over!)

Onlangs had ik het er over met een bekende. Die vroeg ‘Kan je er dan niet 6 uur per week voor vrijmaken?’.

Het antwoord? Theoretisch gezien zou dat kunnen, maar dat gaat dan ten koste van mijn ontspanning. En zeker in drukke tijden staat ontspanning voorop.  Dus: nee, helaas is die ruimte er momenteel niet. Ik accepteer dat het wat langer duurt voor ik mijn project kan presenteren.  

Dit is een hele bewuste keuze. Een keuze die soms lastig te maken is met alles wat er gebeurt en er van mij verwacht wordt door anderen én mezelf. Maar omdat ik dagelijks met lichamelijke en psychische gezondheid bezig ben, weet ik wat ik nodig heb. En dat is balans. Balans tussen inspanning en ontspanning.


Ik ben benieuwd, luister jij ook naar je lijf?  

Bekijk jij de week en zie je waar de valkuilen zitten, zodat je weet waar jij je rust kan pakken?

Ga hier eens mee aan de slag. Dat betekent soms nee zeggen tegen iemand anders, nee tegen werk, maar bovenal JA tegen jezelf.

Heel veel succes!