De mythe van de ‘knop’ en hoe je écht gewoontes kunt veranderen

We hebben het allemaal wel eens gehoord of misschien zelf gezegd: “Als ik die knop kan omzetten, dan lukt het wel.” Het klinkt bijna alsof er een magische knop bestaat die we simpelweg moeten vinden om alles voor elkaar te krijgen. Maar laten we eerlijk zijn: die knop bestaat niet. Verandering komt niet door een knop, maar door actie. Stap voor stap, met bewuste keuzes. Alleen Excuus Truus blijft zoeken naar de knop.

*Maak een afspraak met jezelf (of zoek accountability)*
Een van de krachtigste manieren om verandering teweeg te brengen, is door met jezelf een duidelijke afspraak te maken. Stel dat je drie keer per week wilt sporten: zet dit dan niet alleen in je agenda, maar committeer je er ook écht aan. En hier komt een gouden regel: never miss twice. Het is menselijk dat je door omstandigheden een keer niet kunt gaan. Misschien is het druk op het werk, of ben je gewoon moe. Maar de sleutel tot succes is dat je nooit twee keer achter elkaar afhaakt. Eén keer missen is oké, maar voorkom dat je uit je patroon raakt door direct weer de draad op te pakken.

Wil je een extra stok achter de deur? Zoek dan iemand die je accountable houdt, zoals een vriend, een sportmaatje, of natuurlijk een personal trainer 😉. Deze externe accountability kan net het extra zetje geven om door te zetten, vooral op momenten dat het lastig is.

*Koppel nieuwe gewoontes aan bestaande routines*
Wat ook helpt om nieuwe gewoontes op te bouwen, is om ze te koppelen aan iets wat je al doet. Stel dat je wilt sporten, maar het lastig vindt om dit in je dagelijkse schema in te passen. Koppel het dan aan een moment dat je sowieso al in je routine hebt. Bijvoorbeeld: ga direct na je werk sporten, of juist vóórdat je naar je werk gaat. Door je nieuwe gewoonte aan een bestaande gewoonte te koppelen, maak je het eenvoudiger om consistent te blijven.

*Consistentie boven perfectie*
Er zullen altijd momenten zijn waarop je even uit je routine raakt. Grote gebeurtenissen zoals een verhuizing, ziekte of een drukke periode kunnen ervoor zorgen dat je patroon even wegvalt. Maar de kracht zit in het terugkomen. Verandering is geen rechte lijn; het is een weg met ups en downs. Het belangrijkste is dat je jezelf niet straft als het even niet lukt, maar dat je gewoon weer begint. _Begin opnieuw, iedere keer weer._

*Je hebt geen knop nodig*
En dat brengt ons terug bij de zogenaamde ‘knop’. We hebben geen knop nodig om actie te ondernemen. Verandering komt door de kleine stappen die je elke dag zet, niet door een plotselinge ommekeer. Als je besluit iets te veranderen, begin dan klein, wees consistent en houd jezelf accountable. Door gewoontes te koppelen aan dingen die je al doet en de regel “never miss twice” toe te passen, kun je bijna alles bereiken wat je wilt.

Heb jij een doel voor ogen? Zet de eerste stap vandaag. Je hoeft geen perfecte start te maken, je moet alleen beginnen.

Dus, waar wacht je op?