Wat te doen wanneer dingen niet gaan zoals gepland…


In ons leven hebben we vaak een duidelijk beeld van hoe dingen zouden moeten verlopen. We maken plannen, stellen doelen en werken hard om ze te bereiken. 

Maar wat gebeurt er als de realiteit niet overeenkomt met onze verwachtingen?

Dit overkwam mij onlangs, toen ik een drukke dag had gepland met een geplande hardloopsessie als hoogtepunt. Echter, zoals het leven vaak doet, gooide het onverwachte obstakels op mijn pad. Ik kwam veel later thuis dan gepland en stond voor een lastige keuze: een voedzame maaltijd koken of toch gaan hardlopen. Omdat het ook nog eens mooi weer was, besloot ik uiteindelijk om te gaan rennen, wetende dat dit betekende dat ik een minder voedzame maaltijd zou eten.

Deze ervaring bracht me tot nadenken over hoe we omgaan met onverwachte wendingen en welke keuzes we maken als onze plannen worden verstoord.

In dit geval besefte ik: ik ben ook maar een mens! Het is normaal dat dit soort dingen gebeuren. Echter, veel mensen denken dat een wijziging in hun plannen hun hele dag verpest en dat ze bijvoorbeeld hun gezonde doelen niet meer kunnen halen. Dat laatste is natuurlijk niet waar, want we kunnen niet altijd alles perfect doen. Als dat wel zo was, zou het leven enorm saai zijn. Wat wel belangrijk is, is dat je mindset je aanmoedigt om op een ander moment extra alert te zijn.

Nog een ander voorbeeld:

Balans staat voor mij centraal; wanneer ik goed in balans ben, voel ik me in staat om alles aan te pakken. Afgelopen week voelde ik me wat vermoeid, vooral omdat ik een opleiding moest afronden en dit niet vanzelf ging. Hierdoor ging ik later naar bed en steeg mijn stresslevel. In zo’n situatie zou ik kunnen vasthouden aan mijn trainingsroutine en alle sessies willen voltooien, maar ik besloot om één training over te slaan om mezelf de kans te geven snel weer in balans te komen. En nee, het missen van die ene training zal mijn vooruitgang echt niet doen falen.

Natuurlijk kan dit niet elke week, maar vertrouw op het proces en wees tot op zekere hoogte flexibel voor jezelf en niet te streng. Ik hanteer de regel: één keer is acceptabel, maar bij een tweede keer is het tijd om serieus te worden.

Als je in zo’n situatie belandt, helpen ook de volgende handige tips:

Flexibiliteit:
Wees bereid om flexibel te zijn en aanpassingen te maken in je planning wanneer onverwachte gebeurtenissen zich voordoen. Accepteer dat niet alles volgens plan zal verlopen en wees open voor veranderingen.
Stel prioriteiten:
Check wat de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden in je planning zijn en richt je daarop. Als er veranderingen optreden, beoordeel dan welke zaken het meest essentieel zijn en pas je planning hierop aan.
Zelfliefde:
Zorg ervoor dat je voldoende tijd besteedt aan zorgen voor jezelf, zelfs als je planning in de war wordt geschopt. Neem tijd voor ontspanning, lichaamsbeweging en gezonde voeding om je fysieke en mentale welzijn te behouden.
Stel realistische verwachtingen:
Stel realistische verwachtingen voor jezelf en je planning. Wees niet te streng voor jezelf als dingen niet gaan zoals gepland. Het is belangrijk om geduldig en mild te zijn voor jezelf tijdens drukke tijden.
Communicatie:
Communiceer duidelijk met anderen over eventuele wijzigingen in je planning. Als er conflicten ontstaan of als je hulp nodig hebt bij het omgaan met veranderingen, wees dan open en eerlijk in je communicatie met anderen.

Door deze tips toe te passen, kun je beter omgaan met wijzigingen in planningen en een gevoel van balans behouden, zelfs in uitdagende situaties.

Voor verdere vragen over hoe hiermee om te gaan en voor meer tips en advies, aarzel niet om me een berichtje te sturen.