SMART DOELEN STELLEN – ZO HOU JIJ JOUW GOEDE VOORNEMENS VOL!

Heb jij ze ook? Goede doelen?

Met 2023 in zicht willen we allemaal een frisse start. De een wil afvallen, de ander gespierder worden en weer een ander gewoon een gezonde leefstijl aanleren. Zo zijn er natuurlijk nog 1001 goede gewoontes of skills die we onszelf aan kunnen leren.

Hoewel ik er niet in geloof dat je op een nieuw jaar moet wachten om jezelf te verbeteren, hou ik persoonlijk wel van goede voornemens. Ze geven richting aan de weg die ik wil bewandelen en zorgen dat mijn focus gericht is mijn doelen. Wist je dat het wetenschappelijk bewezen is dat doelen stellen leidt tot betere resultaten?

Om in het nieuwe jaar resultaten te boeken is het belangrijk dat je jouw doelen specifiek en duidelijk opstelt, ook wel SMART genoemd. Bedenk wat jou gaat helpen om vol te houden en te zorgen voor een gezonde lichaam en geest.

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van specifieke, meetbare doelen die je vol kunt houden?

Lees dan snel verder!

PROCES- EN PRESTATIEDOELEN

Het maakt niet uit of je doel gaat over gezondheid, werk, sport, relaties. Ze werken overal voor.

Persoonlijk vind ik ‘gezondheid’ het belangrijkst, dus daarom zal ik dat als voorbeeld nemen.

Ga je doelen stellen, dan deel je deze op in proces- en prestatiedoelen.

Prestatiedoelen gaan over een verbetering in prestatie ten opzichte van jouw eerder behaalde resultaat. Een procesdoel is het “hoe” van je acties, het proces. Het zorgt ervoor dat je je einddoel wél gaat bereiken. Het zijn de kleine stapjes die je gaat zetten om je doel te halen en die ervoor zorgen dat je volhoudt en doorzet.

Voorbeeld prestatiedoel: ik wil 5 km kunnen hardlopen in 25 min nu loop ik 30 min.

Voorbeeld procesdoel: Ik moet daar 3x per week voor hardlopen met minimaal 1 intervaltraining.

 

SMART DOELEN STELLLEN

Elk doel moet je SMART opstellen.  Zo kom je tot een haalbaar plan. Iedere letter staat voor een punt waar jouw doelen een moeten voldoen. Ik licht ze even toe:

S – Specifiek – Maak je doel specifiek. Ik wil ‘wat’ afvallen is niet specifiek. Maak het specifiek door er getal aan te hangen. Bijvoorbeeld ‘ik wil 30 kg afvallen’.

M – Meetbaar – Door je doel concreet en specifiek te maken is het duidelijk meetbaar.

A – Acceptabel – Is het doel voor jezelf acceptabel? Kan je het voor jezelf verantwoorden en sta je er 100% achter dat dit is wat je wil?

R – Realistisch – Stellen doelen op die haalbaar en realistisch zijn. 30kg afvallen in 3 maanden vind ik persoonlijk niet realistisch (ook niet gezond trouwens), binnen 12 maanden kan het wel. Maak daarbij de stapjes ook kleiner door het stellen van goede subdoelen, bijvoorbeeld: ik wil 700 gram per week afvallen.

T – Tijdsgebonden – Zeg niet ‘ik wil ooit 30kg afvallen’. Dan zit er geen actie of urgentie achter. Je moet nu aan de gang, een duidelijk start- en beoogd eindpunt hebben.

Belangrijk is vooral dat je weet waarom je bepaalde resultaten wil halen.

Is je doel groot? Deel het dan op in kleinere doelen waarmee je uiteindelijk het grote doel haalt. Focus niet zozeer op het einddoel, maar focus op de weg er naartoe. Om 30kg af te vallen, wil ik 700 gram per week verliezen, daarvoor moet ik mijn voeding aanpassen door 600 kcal per dag minder te eten en moet ik meer bewegen door minimaal 3 keer per week te sporten.

Om je de motivatie hoog te houden gedurende het hele proces, kan je jezelf belonen. Zo kan je jezelf na de eerste 5 g afgevallen te zijn een heerlijke massage cadeau doen.

AAN DE SLAG – HEEL VEEL SUCCES!

Als laatste wil ik je heel veel succes wensen! Neem de tijd om deze periode goed te doorlopen en zorg altijd voor een positieve mindset. Schrijf je doelen ook op, het liefst op een plek waar je ze vaak tegenkomt zodat je steeds weer die reminder krijgt.

Zit het even tegen, lukt het niet om altijd gezond te kiezen of loopt het traject niet helemaal zoals je wil? Geef dan niet op en probeer je zo snel mogelijk te herpakken. Je hoeft niet tot maandag of een nieuw jaar te wachten.

Wat zijn jouw doelen voor 2023? Ik zou het tof vinden als je ze met me deelt!