#N.ight rest

Een jaar geleden begon ik om 5 uur ’s ochtends met het schrijven van mijn blog met de titel #Beatcorona.

Natuurlijk wist ik toen niet dat ik zo lang de tijd zou hebben om de betekenis van alle letters verder uit te lichten in aanvullende blogs.  Vandaag zijn we bij de een na laatste letter “N”. Deze letter gaf ik de betekenis ‘Night rest’.

 

Dit schreef ik in Maart 2020:

 

NIGHT REST: Nachtrust is altijd belangrijk. Samen met mij een valkuil voor de meeste mensen. Blijf niet hangen op de bank, maar probeer je ritme vast te houden of in je systeem te brengen. Misschien kan je nu eindelijk 7 á 8 uur de slaap krijgen die je zo hard nodig hebt.

 

Slaap blijft bij veel mensen een groot issue. 1 op de 5 mensen heeft een slaapprobleem! Er zijn verschillende slaapproblemen:

 

  • Niet goed in slaap komen
  • Niet kunnen doorslapen
  • Vroeg wakker zijn

 

De mensen die mij goed kennen weten dat dit ook één van mijn zwakke punten was. Lees de eerste zin van deze blog nog maar eens 😉.

Het was 5 uur ‘ s ochtends en als ik kan zeggen dat mijn werkdag altijd op die tijd start, is dat geen probleem. Maar…helaas is niets minder waar. Heel soms, uit noodzaak, wil ik om 6 uur beginnen, maar maak mij eigenlijk liever niet voor 7 uur wakker, haha!
Al heb ik veel meer grip op mijn slaap dan voorheen, ik ben nog steeds geen ochtendmens.

 

Ik zal je eerst vertellen welke voordelen een goede nachtrust je geeft:

 

  • Je wordt uitgerust, fit en energiek wakker
  • Het herstelt je spieren en pezen
  • Maakt belangrijke afweerstoffen aan die je weerstand tegen virussen en bacteriën vergroot (dus nu extra belangrijk!)
  • Je bent minder prikkelbaar en het helpt je emotionele gemoedstoestand

 

Dus heb je een slaapprobleem? Dan moeten dit genoeg motivatiepunten zijn om er wat aan te doen.

 

Enkele basis oplossingen die je wellicht wel weet, lees je in deze blog die ik een tijdje gelden schreef voor het Fitgirls platform: https://www.fitgirls.nl/slaap-challenge-ga-uitdaging-aan/

 

In deze huidige blog ga ik dieper in op waarom je misschien een slaapprobleem hebt. Als je weet waarom, kan je er namelijk ook makkelijker wat aan doen!

 

Blauw licht of tv kijken
Blauw licht ’s avonds laat of tv kijken, zorgt ervoor dat het zogenaamde ‘sympatische zenuwstelsel’ actief is en komen de hersenen niet in een ontspannen toestand. Om het ‘parasympatische zenuwenstelsel’ te activeren moet je dus in ontspannen toestand komen. Dit kan je onder andere doen door te mediteren, ademhalingsoefeningen te doen of te lezen.

 

Fysieke problemen
Er zijn fysieke problemen die ervoor kunnen zorgen dat je meerdere keren per nacht wakker wordt, maar je snapt wel dat dit de slaap niet bevordert, dus ga ermee naar een goede therapeut die je daarmee helpt.

 

Omgevingsfactoren

Word je vaak ’s nachts wakker of slaap je onrustig? Dan ligt het vaak aan bepaalde omgevingsfactoren. Zorg onder andere voor een donkere koude kamer en drink weinig tot geen alcohol, maar dat is volgens mij wel logisch.

 

Onregelmatig slaapritme

Moeilijk in slaap komen kan veroorzaakt worden doordat je uit je slaapritme of schema bent. Het beste is dan om als je wakker wordt zo snel mogelijk de zon/licht te zien, zodat je in de avond beter melatonine kan aanmaken. Op deze manier gaat je brein dag en nacht beter herkennen en dus zorgen dat je op vaste tijden slaperig of juist wakker wordt.

 

Heb je extra vragen?

Mocht je meer vragen over slaap hebben, stel ze dan gerust! Gelukkig weet ik behalve deze basisadviezen ook nog andere mogelijkheden om je nachtrust te verbeteren. Wellicht kan ik je daar nog beter mee helpen.

 

Lees ook mijn andere blogs
Heb je mijn eerdere blogs ook al gelezen? Check ze hier en ga samen met mij Corona te lijf en werk aan een gezonde leefstijl! Mijn blogs staan boordevol met handige tips en adviezen en ik help je graag!

Link: http://move2ur.com/nieuws/