Leg de lat niet te hoog! 

 

Ben jij iemand die houdt van doelen stellen? Die zichzelf altijd uitdaagt om het beste uit zichzelf te halen en zichzelf altijd wil blijven ontwikkelen?  

Dat is super goed! Ben je er alleen wel van bewust of deze doelen jou écht een leidraad en positieve energie geven. Dat is namelijk hoe het hoort.  

Wat mij opvalt is dat veel van mijn cliënten de lat voor zichzelf veel te hoog leggen. Hierdoor raken ze steeds teleurgesteld en komen ze in een negatieve mindset. Hun doelen zijn geen inspiratie meer, maar voelen als een zware steen in hun maag.  

Als je een nieuwe gewoonte wilt leren zoals meer sporten, minder vaak eten bestellen of elke dag een salade maken, ben je vaak veel te enthousiast.
Je plan is dan om bijvoorbeeld de komende week 0 keer te bestellen en iedere dag een salade te maken.  

Het klinkt perfect, maar kan je dit volhouden? Wel als je die week toevallig een makkelijke week hebt en tijd zat hebt. Maar meestal lukt het echter niet want een week is lang niet altijd makkelijk! 

De eerste week gaat dus goed, maar week daarop lukt het je niet om boodschappen de halen. Dus je gaat weer eten bestellen en je kan omdat je geen spullen hebt twee dagen geen salades maken. Kortom: je baalt en je bent teleurgesteld in jezelf…. 

Die week is dan al verpest en dan ‘begin je maandag wel weer’. (Hoi, maandag-lijner!) 

Doelen stellen is dus top, en deze koppelen aan concrete acties ook. Wees alleen wel realistisch en neem je datgene voor wat nu en op de lange termijn haalbaar is.  

Bouw voor de zekerheid 1 dag in de week in waarop je eten bestelt (Zo gek is dat niet 😉). En maak bijvoorbeeld 4 dagen per week een salade en de overige dagen zorg je dat je voldoende groenten binnenkrijgt door het eten van extra groente snacks.  

Haalbaarheid is dus het toverwoord. Met haalbare doelen en acties blijf je on track en kan je je doel halen. En…even nog een extra reminder: Niet perfect is ook goed!  

Dit maakt het een stuk makkelijker vol te houden, wat je weer extra motivatie oplevert! 

Welke doelen stel jij jezelf en welke concrete acties neem jij jezelf voor?