Hoe voorkom je dat je 2,5 kilo aankomt tijdens kerst?


Het is natuurlijk bijna kerst en dat gaat vaak samen met meer eten en snoepen. Sommige van mijn cliënten zien hierdoor op tegen de decembermaand en de feestdagen.
Nou dat hoeft natuurlijk niet!

Ik neem je mee in mijn gedachtegang:
De Kerstdagen zijn maar 2 dagen, sommige mensen maken er 3 of 4 dagen van met kerstavond en 3e kerstdag erbij.
Vier je ook kerstavond? Dan kan je proberen om qua hoeveelheid/kcal gewoon te eten wat je normaal ook eet. Oké, misschien een toetje erbij. Maar het punt is dat je niet op alles wat je aangeboden krijgt ‘ja’ hoeft te zeggen.

Zeg je overal ‘ja’ op, dan weet je bijna zeker dat je die kilo’s aankomt. Een betere aanpak is dat je van tevoren kijkt hoe je de dagen in gaat delen, een soort maaltijdplanning maakt en vooraf bedenkt wat je wel en niet eet en drinkt. Zo hou je het binnen de perken.
Ik eet persoonlijk op kerstavond wel een toetje, maar dan bijvoorbeeld eerste kerstdag niet.
Een andere tip is om een zo normaal mogelijk eet- en drinkpatroon aan te houden op de momenten dat je gewoon thuis bent of voordat de visite komt. Denk dus niet: ‘het wordt toch al niets dus laat maar’.
Sommige mensen denken dat het een goed idee is om maaltijden over te slaan om aan het eind van de dag niet te veel gegeten te hebben als je bijvoorbeeld een kerstdiner op de planning hebt. Dit raad ik niet aan, want dan komt het overeten om de hoek kijken. Als je enorme honger hebt, ga je uiteraard vanzelf meer eten op het moment dat het beschikbaar is. Zonde!
Al met al komt het dus (net als alle andere dagen) neer op plannen en vooraf bedenken wat je wel en niet gaat doen.
Ik begrijp heus wel dat je het niet volledig in de hand hebt als je uit eten gaat of bij iemand anders thuis eet, maar daar omheen ben jij gewoon zelf de baas en kan je die verantwoordelijkheid nemen.
Dan nog even over beweging tijdens de feestdagen:
Train je normaal op de dagen waarop kerst valt? Zorg dan alsnog dat je de training doet (thuis of lekker buiten) of plan dit in voor een ander moment. Laat het in ieder geval niet vervallen!
Misschien kan je zelfs extra beweging pakken door een lange wandeling te maken, omdat je toch lekker vrij hebt.
Tot slot adviseer ik je om na de kerstdagen weer meteen je gewone ritme op te pakken en ‘normaal’ te doen. Denk niet ‘het moet op’ of ‘het kan nog wel’.
Ik wens je alvast fijne dagen en geniet met mate!