HOE GA JE OM MET DE VERLEIDING TOT SNOEPEN IN DE ‘FEESTMAAND’?

page1image1821088

De dagen worden korter, het wordt buiten donkerder en nu de Sint weer in het land is raken we allemaal iets meer in de feeststemming. We noemen de decembermaand ook weleens de feestmaand…en dat is precies waar ik in deze blog aandacht aan wil besteden…

Even vooraf: als jij geen sportief doel hebt of bijvoorbeeld niet af wil vallen en denkt ‘wat kan mij het schelen!’ dan hoef je niet verder te lezen. Maar heb je wel een gezond doel en wil je na december niet balen van eventuele extra kilo’s? Dan raad ik je aan om deze blog en mijn tips goed te checken om onnodig snoepen te voorkomen…

Feestmaand = Decembermaand

Natuurlijk hou ik ook van gezelligheid en feest, maar als eerste wil ik de naam ‘feestmaand’ voor eens en voor altijd corrigeren naar ‘decembermaand’. December heeft namelijk (als je aan alle feestdagen meedoet) maar 5 echte feestdagen, je houdt dan dus nog 26 gewone dagen over!
Dat zijn 26 dagen waarop je gewoon je normale gezonde eetpatroon aan kunt houden zonder het idee te hebben dat je niet mee kan doen aan alle feestelijkheden.

Snoepgoed…

Met alle verleidingen en snoepgoed dat je overal om je heen tegenkomt, blijft het lastig om niet te gaan ‘snaaien’ van alles wat je aangeboden wordt.
Persoonlijk eet ik pas pepernoten in de week van 5 december en geloof me dat vind ik echt moeilijk, want ik vind ze heerlijk!! Snoep ik toch? Dan reken ik dat als één van de tussendoortjes die ik op een dag mag eten. Ik eet snoepgoed dus niet als een extra aanvulling op mijn dagelijkse maaltijden en tussendoortjes. Het is dus niet ‘en en’ maar ‘of’.

Kerst

Dan hebben we nog kerst…ook dan ga ik sporten, maar voor de rest eet ik die dagen lekker wat ik wil. Probeer je niet helemaal te laten gaan! Als tip kan ik zeggen: deel ook de kerstdagen in wat betreft je maaltijden en qua calorieën. Je weet vaak wel wat er op het menu staat en ook dan kan je bijvoorbeeld de keuze maken of je wel of geen gebakje bij de koffie neemt of dat je die bonbons of toastjes tussendoor eet. En drink je bewust wel of geen alcohol?

Zo zijn er tijdens de kerstdagen tig momenten waarop je bewuste voedingskeuzes kan blijven maken.

Voor alcohol zijn er trouwens ook goede alternatieven, hier zal ik in de komende tijd nog op mijn socials aandacht aan besteden met een recept én een leuke aanbieding.

Oud & nieuw

Tijdens de jaarwisseling gaat het voor mij eigenlijk hetzelfde als met kerst. Ik weet hoeveel oliebollen ik eet en op 1 januari ga ik gewoon ‘terug in het gareel’. Restjes opmaken is geen excuus!

Tips op een rij!

Zoals je leest zijn er genoeg mogelijkheden om jezelf en je eetgewoontes in de hand te houden in ‘de decembermaand’. Hierbij nog wat extra tips.

  1. Blijf in je sportritme. Mocht je door drukte een keer niet kunnen sporten, verplaats het dan. Je kunt je sportmoment het beste een week van tevoren plannen in je agenda.
  2. Vervang geen maaltijden, blijf je normale gezonde voedingspatroon vasthouden.
  3. Doe niet mee met kleine hapjes. Hoe lekker ze ook zijn, de kcal die je eet lopen ongemerkt

    erg op, zonde!

  4. Drink voldoende water. Drink een half uur een maaltijd een groot glas water. Mocht je een

    wijntje drinken bij het eten, zorg dat er altijd water naast staat.

Kan jij wel wat support gebruiken?

Kan jij wel wat extra hulp of tips gebruiken om in December jouw gezonde leefstijl vol te houden of om te starten met je ‘goede voornemens’? Stuur me dan gerust een berichtje. Ik denk graag met je mee!