Daar boven op de berg…verslag van Urmila’s Kilimanjaro avontuur!

“Ur, dan train je het hele jaar om in dikke kleren op een berg te staan…”

Dat was één van de verbaasde opmerkingen die gemaakt werden toen ik vrienden en bekenden vertelde dat ik deze zomer de uitdaging aan zou gaan om de Kilimanjaro te beklimmen.

Normaal train ik voornamelijk voor mezelf en om me vitaal te voelen, maar het beklimmen van de hoogste vrijstaande berg ter wereld was één van mijn droomreizen, gevolgd door een mooie Safari en lekker in bikini te luieren op het strand.

Een paar weken geleden is het me gelukt en heb ik de top van de Kilimanjaro bereikt!
Gelukkig in een dikke trui, want een bikini was véél te koud geweest én achteraf heb ik met mijn gezin de ‘Big 5’ gezocht en gerelaxed aan zee.

Wát een beleving was het om de Kilimanjaro op te gaan! Ik vond het geweldig om tijdens de tocht iedere dag heerlijk in de buitenlucht te werken aan het doel om de top te halen. Terwijl je bezig bent, komt het doel stapje voor stapje steeds dichterbij. En ik moet zeggen, toen ik vorige week mijn reisverslag nog eens las, realiseerde ik me nog eens dat dit avontuur zeker niet zonder risico’s is geweest.

In ons team zijn er geen hele erge dingen gebeurd, maar toch hebben 3 mensen de top niet bereikt en zijn de terug moeten keren naar de voet van de berg.
Je kan nog zo fit zijn, maar als je hoogteziekte krijgt, ben je nergens en mentaal is het ook niet eenvoudig, maar dit alles was het voor mij meer dan waard.

In de voorbereiding deden we in Nederland wandeltochten en kregen we lezingen waarbij uitgelegd werd hoe het allemaal werkt tijdens de tocht, daarnaast ook 3 boekjes vol met informatie om door te nemen.
Deze begeleiding is superfijn, maar het beklimmen van de berg moet je toch echt zelf doen.

Normaal pak als ik op reis ga mijn spullen een avond van tevoren, maar nu was ik 1 week van tevoren begonnen met klaarleggen. In die tijd heb ik ook nog wat dingen besteld en 3 dagen van tevoren had ik alles gepakt. Ik was meer dan 100% voorbereid en klaar om ervoor te gaan!

Op de berg moet je zelf een goede organisatie hebben en het ging me goed af. Dit doordat mijn reisgenoten en ik goed voorbereid en geïnformeerd waren en natuurlijk gingen we op pad met betrouwbare professionele begeleiding.

Ik denk dat ik me voor het eerst in mijn leven totaal overgegeven heb. Hoewel het natuurlijk fysiek zwaar is, kon ik mijn normale trainingen niet doen en ook kon ik mijn eigen voeding niet managen. Normaal is dat voor mij geen optie, maar nu maakte het me niets uit. Mijn enige doel was om daarboven op de berg te komen.

Eén van de belangrijke lessen die ik geleerd heb behalve dat alles valt of staat met een goede voorbereiding?
Doe alles wat je kan doen en stel niet uit! Ik dacht namelijk ook ‘dat kan ik ook nog over 20 jaar doen’, maar wat ben ik blij dat ik het nu gedaan heb en nog lang kan nagenieten van deze ervaring.
Mijn moeder is jong gestorven, dat was ook de reden dat ik nu al ging, want over 20 jaar weet ik niet hoe ik ben en of ik er nog ben. 😊

Train jij ook voor een sportieve uitdaging of wil je graag fitter worden? Schroom dan niet om contact op te nemen. Ik weet als geen ander hoe belangrijk een goede voorbereiding en training zijn.