Van buitenaf bekeken kan runningtherapie lijken op een reguliere hardlooptraining, maar runningtherapie kan beter gezien worden als een fase tussen niet sporten/bewegen enerzijds en deelname aan reguliere sport-/bewegingsactiviteiten anderzijds. Het doel van de runningtherapie is dat je de vaardigheid aangeleerd krijgt om liefst 3 keer per week zelfstandig 30 minuten invulling te kunnen geven aan het hardlopen. Het gaat hier dus expliciet niet om een gesprekstherapie. Runningtherapie is wel goed te combineren met een gesprekstherapie of coaching.
Waarom runningtherapie?
Runningtherapie kan worden ingezet bij de behandeling van mensen met uiteenlopende psychische problemen en klachten. Ook voor mensen die (nog) geen klachten hebben maar die zichzelf ten doel hebben gesteld om een betere balans te verkrijgen tussen arbeid (inspanning, sport, werk) en rust (herstel, ontspanning). Daarom ook zijn er drie gebieden te onderscheiden waarvoor runningtherapie kan worden in gezet.
Vergoeding
Informeer bij je zorgverzekeraar of deze (een deel van) de runningtherapie vergoedt. De zorgverzekeraars ONVZ en De Friesland vergoeden runningtherapie tot een bepaald maximum (sla je polis er op na!).
Mogelijk wil je werkgever ook wel een financiële bijdrage leveren. Wanneer jij weer goed in je vel zit dan heeft dat uiteraard een positieve invloed op je werk. Ziekteverzuim neemt af door hardlopen. Je werkgever doet dus een goede investering door het voor jou mogelijk te maken deel te nemen aan runningtherapie.