B.EWEGEN!

B.EWEGEN!

Eerder deze week schreef ik mijn blog met het thema #beatcorona. Elke letter gaf ik een betekenis en koppelde ik aan een actie of activiteit om deze rare Corona-tijd zo goed mogelijk thuis door te komen.

De B staat voor BEWEGEN – Maar wat is bewegen?

Bewegen is eigenlijk elke vorm van fysiek actief zijn. Denk hierbij aan lopen, rennen, krachttraining en fitness, maar denk hierbij ook bijvoorbeeld aan klusjes doen, boodschappen halen, de trap nemen in plaats van de lift en een sprintje trekken naar de trein. Je begrijpt het wel, deze lijst kan nog veel langer gemaakt worden!

De uitspraak die ik vaak gebruik is: “Dat is bewegen en niet trainen”. Daar ga ik het verder vandaag niet over hebben, maar één ding is zeker. We weten allemaal dat bewegen gezond is! Zeker in deze tijd.

Herpak jezelf!

Tegen degenen die vanaf afgelopen donderdag of zondag lamgeslagen zijn, wil ik zeggen: “Herpak jezelf”. Van op de bank hangen is niemand fitter geworden. In deze tijd is fitter worden misschien niet je voornaamste doel, maar je conditie behouden is het minste wat je kan en moet doen.

In mijn nieuwe ‘Corona-rooster’ heb ik iedere dag een uur beweging gezet en dat raad ik jou ook aan om te doen. Past dit niet binnen jouw planning? Het mag wat korter zijn, maar zorg in ieder geval voor dagelijks minstens 20 minuten actief bewegen. Of het nou wandelen, hardlopen, fietsen, een virtuele les of iets anders is, dat maakt niet uit.

Maar waarom moet je bewegen?

Er zijn vele redenen om (meer) te bewegen. We weten allemaal dat het gezond is, maar waarom is dat zo? Hier geef ik je de verschillende reden, in willekeurige volgorde want voor mij zijn ze allemaal even belangrijk:

  • Versterkt het immuunsysteem

Het immuunsysteem heeft de functie om het lichaam te beschermen tegen virussen en bacteriën. Stress heeft een negatieve invloed op het immuunsysteem, en laat bewegen nou net een manier zijn om stress te verminderen!
Daarnaast zorgt bewegen dat we verhoging krijgen in de cellen die virussen opruimen. Bij gemiddelde beweging komen er hormonen en stoffen vrij die door de bloedbaan naar de spiervezel getransporteerd worden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze hormonen ook een extra rol kunnen vervullen bij het onderdrukken en het stimuleren van het immuunsysteem. Maar let op: te intensief sporten maakt een stress hormoon aan en werkt dus negatief op je immuunsysteem.

  • Een positieve mindset

Tijdens het sporten worden zogenoemde neurotransmitters geactiveerd in onze hersenen. Neurotransmitters zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van dopamine, wat weer zorgt voor een positief gevoel. Wij kunnen er dus zelf voor zorgen dat ons lichaam gezond blijft én een positieve mindset creëren!

  • Betere concentratie

Wist je dat bewegen ook een positief effect heeft op de concentratie? Niet alleen bij volwassenen maar bijvoorbeeld ook bij kinderen met ADHD? Door bewegen komt endorfine vrij. Dit stofje zorgt voor een gevoel van geluk, een beter geheugen en betere focus.

Na een ontspannen fietstochtje van maar 20 minuten merkten de proefpersonen tijdens een onderzoek al een positieve verandering in hun humeur. Niet alleen direct na het tochtje, maar tot wel 12 uur na de activiteit!

Bewegen blijkt ook heilzaam bij psychische klachten zoals angst, depressie en stress. Dit komt onder andere door een betere doorbloeding in het brein.

  • Je wordt productiever

Bewegen zorgt ervoor dat je tot wel 23% productiever wordt. Bewegen werkt beter dan koffie en het effect blijft ook nog eens de hele dag hangen! Daarbij denk je sneller en kom je misschien eerder op nieuwe ideeën.

Wanneer je actief bent werken je hart en longen extra hard om het bloed door je lichaam te pompen en krijg je meer zuurstof binnen. Gevolg? Meer energie!

  • Minder snoepen en afslanken

Actieve lichaamsbeweging drukt je snoepwoede de kop in. Heb je zin om een flink stuk chocoladetaart te eten en weet je dat je dat eigenlijk niet zou moeten doen? Dan vermindert een wandeling van 15 minuten je zin om te snoepen al met 12%.

Zo kan ik nog wel even doorgaan!

Je voelt je door regelmatig bewegen dus fitter en gezonder. Het verlaagt een te hoge bloeddruk en hoog cholesterol en vermindert de kant op hart- en vaatziekten.
Behalve dat het je immuunsysteem versterkt helpt het ook bij de afweer van ziektes als diabetes, helpt het bij de afweer van sommige vormen van kanker en hebben mensen die veel bewegen zo’n 50% minder kans op Alzheimer.
Ook slaap je beter door veel bewegen en vertraagt het verouderingstraject.

Al met al kun je bewegen dus eigenlijk zien als een klein wondermiddel…

DUS GA VAN JE SCHERM AF EN GA LEKKER BEWEGEN!

Heb je mijn blog #beatcorona al gelezen? Check hem hier ( http://move2ur.com/beatcorona/) en ga samen met mij Corona te lijf! en tag me vooral 🙂